T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİNGÖL / GENÇ - Yunus Emre İlkokulu

Mavilere boyanıp, otizme farkındalık için yürüdüler!

Genç’teki Otizm hastası kardeşlerine dikkat çekmek ve toplumun bilinçlenmesini sağlamak için Yunus Emre İlkokulu öğrencileri maviye boyanıp, elinde taşıdıkları dövizlerle yürüyerek Otizm hastaları için farkındalık oluşturdular.

Genç’teki Otizm hastası kardeşlerine dikkat çekmek ve toplumun bilinçlenmesini sağlamak için Yunus Emre İlkokulu öğrencileri maviye boyanıp, elinde taşıdıkları dövizlerle yürüyerek Otizm hastaları için farkındalık oluşturdular.

Dünyada her yıl Nisan ayında kutlan “Otizm Farkındalık Ayı” sebebiyle Genç Yunus Emre İlkokulu öğrencileri düzenlenen yürüyüşle maviye boyanıp otizme dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler tarafından 2007 yılında Nisan ayını Dünya Otizm Farkındalık ayı ilan etmesiyle toplumsal farkındalığı arttırmak için çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Genç Yunus Emre İlkokulu, Genç’teki Otizm hastası kardeşlerine dikkat çekmek için etkinlik yaptı. Bir gurup öğrencinin öğretmenleri ile hazırladıkları dövizlerle maviye boyanarak otizme farkındalık için Çamlık İlkokulu’na kadar yürüdüler. Akabinde okulun bünyesinde bulunan Otizm Sınıfı’nı ziyaret ederek, burada otizmli öğrencilerin eğitim ortamını ve kendilerini yakından görme şansı bularak onları tanımaya, özel ve farklı yapılarını anlamaya çalıştılar.

Etkinlik ile ilgili gazetemize açıklama yapan, Yunus Emre İlkokulu Müdür Yardımcısı Veysi Nasırbel, otizmin bir nörogelişimsel hastalık olduğunu işaret ederek, “Otizm son dönemlerde ülkemizde ve dünyada yaygınlaşan, yaşamın büyük bir bölümünü etkileyen nörogelişimsel bir bozukluktur. Otistik çocuklar sosyal duygusal olarak etkileşim ve iletişim sorunlarını sıklıkla yaşamakta ve sınırlı-yinelenen ilgi ve davranışlar göstermektedir; bu da sosyal uyumlarını, başkalarıyla birlikte yaşamalarını zorlaştırmaktadır, dolayısıyla otizmli çocuklar daha fazla dikkat edilmesi, saygı duyulması ve yardım edilmesi gereken özel bireylerdir, toplumumuzda Otizm kavramı yeni olmakla birlikte yeterince bilinmemekte ve Otistik özelliklere sahip bireylerin kimler oldukları, hangi özellikler gösterdiği, onlara nasıl yaklaşılması gerektiğiyle ilgili tam bir bilinç ve farkındalık henüz oluşmamıştır. Bizler de bu farkındalığa katkı sunmak için öğrencilerimizle cadde boyunca yürüyüş yaparak çeşitli pankart, slogan ve görsel değerlerle çevremizdeki insanlara bir mesaj vermiş olduk ayrıca öğrencilerimizin Otizmli bireylerle buluşması, onlarla tanışması, onları gözlemlemeleri farkındalıklarını somutlaştırmış oldu. Bu anlamlı etkinlikte bizi ve öğrencilerimizi en iyi şekilde ağırlayan Çamlık İlkokulu Müdürü Sayın Mehmet Erdoğmuş’a ve okul öğretmenlerine, Milli Eğitim Şube Müdürlerimiz Sayın Muhittin Bulut ve Ahmet Bulut’a Yunus Emre İlkokulu öğretmen ve öğrencileri olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz.” Dedi.

“Kardeşlerine moral oldular”

Çamlık İlkokul Müdürü Mehmet Erdoğmuş, öğrencilerin yapmış olduğu bu etkinlik ile otizmli öğrencilere moral verdiklerini söyledi. Erdoğmuş, “Bu ziyaret gerçekten bizi onurlandırdı. Bu çocuklarımız içinde hiç değilsek bir motivasyon oldu. Onlara kendilerini yalnız hissetmediklerini anladılar. Şunu gördüm ki öğrencilerimiz genelde sınıfa girince sessizler ama bugün burada akranlarını görünce mutlu oldular. Hepsinin elini tutup hoş geldiniz dediler. Bu gerçekten sevindirici. Eğitim açısından da gerçekten güzel bir etkinlik oldu. Bizim okulda özel eğitimde iki öğrenci ile öğretmeniz var. İşte biz bu özel eğitimde olan çocuklarımızı ziyaret ederek onlara moral veriyoruz. Bu özel çocuklarımızda daha rahat bir ruh ile eğitimlerine devam ediyorlar.” Diye konuştu.

“Kendilerine teşekkür ediyorum”

Özel Eğitim Öğretmeni Mustafa Yılmaz ise,  “Okulumuzda özel sınıf öğretmeniyim. Sınıfımızın iki öğrencisi var. Bu arkadaşlarımız ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Öğrencilerimizden ikisi de otizm hastasıdırlar. Bu kardeşlerimiz, sosyal duygusal olarak etkileşim ve iletişim sorunlarını sıklıkla yaşamakta ve sınırlı-yinelenen ilgi ve davranışlar göstermektedir. Onun için öğrencilerimizin moral ve motivasyona ihtiyacı var. Sağ olsunlar Yunus Emre İlkokulu, öğretmen ve öğrencilerimiz bizleri yalnız bırakmadılar. Bu kardeşlerimize büyük moral verdiler. Öncelikle onlara teşekkür ediyorum.”

Programa, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Muhittin Bulut, Ahmet Bulut ile Çamlık Okul Müdürü Mehmet Erdoğmuş, Yunus emre İlkokulu Okul Müdür Yardımcısı Veysi Nasırbel, öğretmenler, öğrenciler katıldı.

16-04-201916-04-201916-04-201916-04-201916-04-201916-04-201916-04-201916-04-201916-04-201916-04-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.04.2019 - Güncelleme: 16.04.2019 11:49 - Görüntülenme: 530
  Beğen | 3  kişi beğendi